VREMENSKI PUTNIK

Koliba od drva i kamena podno planine stara je 150 godina, ali savršeno spaja prošlost i sadašnjost

Kuća je nagrađivana zbog svog preciznog rekreiranja nekadašnjeg izgleda i atmosferskog stapanja tradicije i modernosti

Skromno smještena u zelenoj oazi između stabala bukve i jele u parku prirode Beskids u podnožju zapadnih Karpata, ova tradicionalna planinska kuća prije nekoliko godina je obnovljena i prikladno nazvana “Između livada” zbog svog mirnog izoliranog položaja. Drugi najviši vrh u regiji, Beskydy uzdiže se poviše kuće s planinom Knehyne koja uljepšava pogled u daljini. Staro utočište od balvana i kamena obnovljeno je kako bi služilo kao samotni dodatak nagrađivanoj dizajnerskoj butik gostionici, Mezi Plutky, koja se nalazi u blizini.

Čeladná je lječilište/zajednica na otvorenom u Moravsko-Šleskoj regiji u Češkoj Republici, s nekoliko odmarališta i bogatim planinskim aktivnostima u lancu Beskydy. Sigmund Freud rođen je u ovoj regiji, a dom njegovog djetinjstva je interaktivni muzej u gradu Příboru. U blizini se nalazi i barokni i renesansni gradić Nový Jičín izgrađen oko veličanstvenog gradskog trga, a srednjovjekovna kula u Štramberku pruža prekrasan pogled na divljinu Beskydyja. Planinarenje, brdski biciklizam i nordijsko hodanje omiljene su aktivnosti u toplijim mjesecima, a skijanje i sanjkanje ispunjavaju zimske dane. Planinari se mogu popeti na vrh Lysá Hora stazom iz sela Ostravice, a skijaši mogu uhvatiti prve staze na obližnjoj skijaškoj stanici Opalena, jednom od nekolicine malih odmarališta koja opslužuju ovo područje ili alternativno uživati u skijalištima u Pustevnyju ili Bílá.

Nagrađivana zbog svog preciznog rekreiranja nekadašnjeg izgleda i atmosferskog stapanja tradicije i modernosti, ova građevina datira još iz 19. stoljeća. Njena pojava očarava, obavijajući posjetitelje u primamljivi i opušteni zagrljaj koji se oblikuje čvrstim regionalnim kamenim radovima i bogato patiniranim drvetom.

Kuća boje kositra, drva ariša i klesanog kamena vješto prenosi svoju spokojnu reinkarnaciju koja premošćuje prošlost i sadašnjost. Poštujući osebujni regionalni stil Moravske Vlaške, kosti planinske kuće – bogato izloženo drvo i teško staro kamenje – čvrsto stoje ispod oštrih streha.

Interijer je okupan svjetlom koje ističe strukturu, a prema svemu se odnosilo s poštovanjem te je preuređeni prostor hodnika koji je nekada povezivao dom sa stajom oživljen kao stakleni prolaz za blagovanje osvijetljen lunarnom kuglom (Mjesec, Davide Groppi). Prozirno bjelilo na stoljetnom drvetu unosi svjetlost i u spavaće sobe, a minimalistički namještaj (ovčja koža, jednostavni drveni stolci, neukrašeni zidovi) spajaju stoljeća.

Uskrsnuto u rukama tradicionalnih klesara i tesara pod vodstvom dizajnerice i gostioničara Daniele Hradilová i supruga Petera Hradila, 150 godina staro utočište za dijalog između prošlosti i sadašnjosti zaslužilo je Češku nacionalnu veliku nagradu za arhitekturu 2022. i objavljeno je u knjizi Slow Escapes (Gestalten).