SASVIM DOVOLJNO

Montažna kuća od 30 kvadrata je utočište u bajkovitom krajoliku

Ovdje dizajn nije zanemaren na uštrub brze i novčano prihvatljive gradnje

Interes za montažnim kućama i dalje ne jenjava. Iako smo imali cijeli broj časopisa koji je bio posvećen ovakvom tipu gradnje i dalje se ne možemo zasititi primjera na koje nailazimo diljem naše regije. Stoga vam danas predstavljamo još jednu montažnu kuću jer smatramo da je uvijek vrijedno pokazati inovativna i kvalitetna rješenja.

Danas putujemo u okolicu Beograda u naselje Lisovići gdje se smjestila Vila Krila. Na prostranom zemljištu, u mirnom dijelu sela, nadomak šume vila je zauzela čaroban kutak koji odiše mirom i ljepotama prirode koja je okružuje. Cabin Кoncept je lokalni studio koji je specijaliziran za projektiranje i izgradnju montažnih kuća, a arhitekti Petаr i Mirjana Nešić ispričali su nam koja priča stoji iza ovog nešto drugačijeg i unikatnog projekta.

Zanimljivost kuće ne leži samo u tome što je ona montažna, već baš u tom pomaku u ovakvom tipu gradnje gdje dizajn nije zanemaren na uštrub brze i novčano prihvatljive gradnje.

Arhitekti objašnjavaju kako su inspiraciju za projekt pronašli na samoj lokaciji, ali kako je konačnom rješenju ipak najviše doprinijela želja vlasnice da njezina vikendica bude u skandinavskom stilu. Želja je u svakom smislu ispunjena, jer kada tek uočite kuću teško biste povjerovali da se nalazi u ovom dijelu Europe.

Smještena na strmom terenu, gdje bazu kuće čini manji volumen obložen u kamen, kuća od otprilike 30ak metara četvornih se izdiže u jednostavnoj formi od jelovine koja je dobila trendovsku plavu boju pročelja. Interijer se sastoji od tri prostorije koje su međusobno povezane. Dnevni boravak spojen s kuhinjom i blagovaonicom zauzima najveći dio kuće, dok su druga dva dijela pripala kupaonici i spavaćoj sobi. Specifičnost ove povezanosti je da između spavaće sobe i dnevnog boravka stoji kupaonica koja je prolazna. Ovaj arhitektonski kompromis napravljen je u svrhu fleksibilnosti prostora, a oni koji će boraviti u kući najbolje će moći prosuditi koliko je takav jedan kompromis bio nužan.

Što se tiče samog uređenja unutrašnjeg dijela tu pak nije bilo kompromisa. Komunikacija vanjskih i unutarnjih prostora preko velikih staklenih otvora spaja se i u dizajnu koji je odabran za interijer. Zemljani i topli tonovi stapaju se s vanjskim dijelom i poštuju zatečenu lokaciju, dok se dodatni zanimljivost prostora postiže kroz detalje u tipičnom skandinavskom stilu koji su rado viđeni u uređenjima domova već dugi niz godina.

Ipak, kuća je u konačnici projektirana za odmor i opuštanje pa položaj pojedinih unutarnjih prostorija donekle pada u drugi plan dok je sveukupni smisao kuće bio usmjeriti se prema vanjskom dijelu i lijepom pogledu. Baš ovi dijelovi su dodatni plus cijelom ovom montažnom domu. Veliki natkriveni trijem s pogledom na livade i šumu, te masažna kada od cedrovine smještena u prirodu idealni su za opuštanje i odmaranje što je i bio konačni cilj projekta.

Izvor: www.jutarnji.hr