PRELIJEPO

Ovako se to radi: Primjer obnove stana od 60 kvadrata u blizini Maksimira kojom je iskorišten sav potencijal

Arhitekt Luka Šen uredio je izrazito vibrantan i nepredvidiv stan u pogledu korištenja i osvjetljenja

U zgradi iz 70-ih godina na zagrebačkim Ravnicama uređen je jedan poseban stan zanimljivog tlocrtnog rješenja, ali i atraktivnog interijera, iza čega stoji mladi arhitekt Luka Šen. Riječ je o stambenom prostoru od 60 četvornih metara s lođom od pet kvadrata.

Pitamo arhitekta u kakvom je stanju bio stan prije uređenja.

– Stan se nalazi na Ravnicama, neposredno uz Maksimir, unutar zgrade sagrađene 1975. godine. Zgrada je okarakterizirana nosivim zidovima postavljenima po obodu stambenih jedinica, a otvori unutar istih su projektirani poput francuskih prozora, podijeljeni u dva polja. Time se u stambene jedinice unosi vrlo kvalitetna količina osvjetljenja koja je dodatno unaprijeđena parkovnim zelenilom koje je postavljeno uz samu zgradu – opisao je Šen.

Stan je bio ispunjen pregradama, velika količina prostora bila je namijenjena za hodnik te je time njegov potencijal bio neiskorišten. Programatski je bio jednako koncipiran kao i njegova nova varijanta, sastojao se od dvije spavaće sobe, hodnika, kupaonice, ostave, izdvojene kuhinje i dnevnog boravka s blagovaonskim stolom.

 

– Postojeći raspored soba se zbog raspodjele otvora činio najlogičnijim i za konačno rješenje stana. Jedini je uvjet i polazišna točka koncepta bilo da se pojača najutjecajniji dio – prisutnost svjetla i pogleda na krošnje kroz otvore. Tako su se sobe izmakle od pročelja, postavljene su u sredinu stana, okružene s dvije komunikacije – jedne servisne i jedne koja može i ne mora biti dio sobe, već se pretače u ostale dijelove stana, takozvani lounge – objašnjava Luka Šen i dodaje da je lounge projektiran poput ulice, linearnog prostora s klupama i točkastom rasvjetom koja se multiplicira u ogledalu.

Lounge je pregrađen kliznim vratima jednake širine kao i sam prostor. Vratima se regulira tok prostora – granice pojedinih funkcija se naglašavaju ili razvodnjavaju.

– Prostor se dijeli, reprogramira i regrupira. Tako se s južne strane stana prostor maksimalno osvjetljava. Nekadašnji minimalno osvijetljeni dnevni boravak i spavaće sobe sada dobivaju dvostruko ili trostruko više svjetla. Stan time postaje izrazito vibrantan i nepredvidiv, što u pogledu korištenja što u pogledu osvjetljenja koje prodire kroz gusto zelenilo – dodaje.

S druge strane, uz sjeverni nosivi zid smjestio se servisni blok stana, koji se sastoji od ulaznog dijela, kupaonice i kuhinje.

– Tlocrtna površina servisnog dijela se smanjila, kupaonica i ulazni elementi su se sveli na osnovne potrebne dimenzije, a veličina kuhinje se udvostručila – kaže arhitekt.

Razgovaramo dalje o materijalima i namještaju koji se koristio za ovaj interijer, odnosno za uređenje ovog atraktivnog stana za mlađe korisnike. Interijer je u potpunosti neutralan ako se gledaju zidovi i pod. Svijetli mikrocement i bijeli zidovi protežu se kroz gotovo sve prostore stana.

Iznimku čine sobe koje se svojom centralnom lokacijom naglašavaju uvođenjem parketa kao podne obloge.

– Time se tvore zone drugačijeg karaktera u odnosu na ostatak stana. Boja parketa ponavlja se kroz razne elemente namještaja, kuhinja im kontrastira svojom desaturirano zelenom bojom, a u ostatak prostora se postavljaju crveni stolarski elementi u obliku linearnih klupica i ormarića u loungeu i ugradbenih ormara u kupaonici – opisuje arhitekt.

Kako bi se naglašene boje pojedinih stolarskih elemenata dodatno istaknule, gotovo sav namještaj odabran je u neutralnim tonovima bež i bijele boje. Stan je ispunjen biljkama, posterima i umjetninama, između ostalog može se vidjeti i kolaž “Crvena zemlja” Tomislava Šena, akademskog slikara.

Inače, arhitekt Luka Šen je podrijetlom iz Istre, a trenutačno živi i radi u Zagrebu. Tijekom studiranja radio je u Rotterdamu i Zagrebu. Nakon diplome zaposlio se u studiju SKROZ, a trenutno djeluje kao dio arhitektonskog ureda NEKOLIKO.

Izvor: www.jutarnji.hr