U POSJETU

Samoborski stan od 50 kvadarata za peteročlanu obitelj gdje nikome nije tijesno

Kada je mlada obitelj kupila stan od 50 kvadrata i odlučila se na renovaciju, prvo što su tražili od arhitekata je dodatna spavaća soba za djecu

Danas idemo do Samobora u dom peteročlane obitelji čiji se stan nazali u stambenoj zgradi iz 1975. godine. Martina Kapuđija Ljuj iz arhitektonskog studija Cigla arhitektura nam na samom početku govori kako je to prije preuređenje bio dvosobni stan – stan s jednom spavaćom sobom, kuhinjom uz koju je bila izba, dnevnim boravkom i kupaonicom.

Kada je mlada obitelj kupila stan od 50 metara četvornih i odlučila se na renovaciju, prvo što su tražili od arhitekata je dodatna spavaća soba za djecu. Kako bi se taj projektni zadatak uspješno izvršio arhitekti su se odlučili na uklanjanje izbe i izmještanje kuhinje te potpunu reorganizaciju dnevnih prostora stana.

– Rušili smo gotovo sve pregradne zidove i izveli smo nove kako bi od stana s jednom spavaćom sobom stvorili prostor s dvije spavaće sobe, a to je podrazumijevalo premještanje kuhinje na novu poziciju, povećanje kupaonice i promjena kompletnog rasporeda dnevnih prostora. Osim toga radila se zamjena instalacija, završnih podnih obloga i unutarnje stolarije. – objašnjava arhitektica.

Postojeća kupaonica je povećana na uštrb velike spavaće sobe i u nju su smještene perilica i sušilica. Ulazni prostor je reorganiziran s ugradbenim ormarom i klupom za sjedenje. Stvoriti ugodan prostor za čak pet članova u relativno malu kvadraturu nije bio ni malo jednostavan zadatak, ali maksimalno iskorištavanja svakog centimetra u prostoru donijelo je konačni rezultat s kojim su svi zadovoljni.

Osim dosjetljivih rješenja za pohranu koji se postavljaju od poda do stropa, arhitekti su funkcionalnost formirali i uz pomoć laganih i svijetlih nijansi koje prostor čine većim. Prethodno istraživanje koje je uključivalo spoznaju o navikama vlasnika i način kretanja po prostoru omogućili je arhitektima da stvore prostor koji u potpunosti zadovoljava potrebe korisnika.

Izvor: www.jutarnji.hr