TOP INTERIJER

Vrhunski obnovljen penthouse u srcu povijesnog grada. Spektakularna nekretnina

Jeste li ikada bili u Gamla Stanu u Stockholmu? Gamla Stan znači “Stari grad”, kao što ime sugerira, to je najstariji dio Stockholma. Otok je prekrasno povijesno područje s kamenim ulicama, kraljevskom palačom i živopisnim povijesnim zgradama. A u jednoj od od najstarijih kuća u Stockholmu, izgrađenoj 1549. godine nalazi se ovaj dvoetažni penthouse stan.

Godine 1637. vlasnikom kuće postaje Lydert Barthel, a kuća bi ostala neugledna da vlasnik nije 1686. proglašen vitezom. Tom je prilikom rekonstruirao kuću, ukrasivši zidove i izgradivši luksuzni portal. Interijer je također dobio sofisticirani izgled. Radove je izveo poznati majstor Johan Wendelstamm. U isto vrijeme zgrada je nazvana Bartelska huset. Godine 1727. zgradu je kupila trgovačka kuća, a sredinom 18. stoljeća pregrađena je u višestambenu zgradu. U isto vrijeme, raskošno uređenje interijera je potrošeno, a dva stoljeća kuća je bila prilično oronula.

Ovaj jedinstven penthouse stan nalazi se na vrhu Bartelska huset. Ima pogled na gradski dvorac i crkvu s krovne terase od 33 četvorna metra do koje se dolazi starim drvenim stubištem koje vodi do prostorije koja služi i kao ured i kao drugi dnevni boravak s izvornom kaljevom peći, ugradbenim hladnjakom za vino i zidnim policama za knjige. Na prvoj etaži nalazi se velika dnevna soba koja objedinjuje kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak. Otkrivamo i sobe s tavanskim volumenima, poput malih čahura ispod krova.

Penthouse ima tlocrtnu površinu od 169 četvornih metara i primjer je suvremenog stila u rustikalnom ambijentu.

Grede koje se nalaze na stropovima, ističu se i u prostoru dnevnog boravka, a datiraju iz vremena gradnje ove palače jedinstvenog šarma. Uz drvene elemente gradnje, tu su još kamen i keramika. I upravo ti povijesni rustikalni detalji, u kombinaciji sa suvremenim i trezvenim skandinavskim uređenjem, čine ovaj stan izuzetnim. Dopuštajući da se jasno vide razlike i kontrasti suvremenog i rustikalnog stila, dobiven je prostor u kojem je ugodno boraviti.

Izvor: www.jutarnji.hr