SAVJETI

Zašto je stan odlična investicija?

Kupovina stana nije samo o sticanju imovine, već i o osiguravanju stabilnosti i budućnosti. Evo nekoliko razloga zašto je ulaganje u stan izvrsna investicija, objašnjeno detaljno:

1. Stabilnost i sigurnost

Nekretnine su nepokretna imovina koja zadržava vrijednost i manje su podložne fluktuacijama tržišta u usporedbi s drugim investicijama poput dionica. Dok se dionice i valute mogu značajno mijenjati u kratkom vremenskom razdoblju, vrijednost stana obično raste postepeno. Posjedovanje stana pruža osjećaj sigurnosti jer imate konkretan i opipljiv imetak koji možete koristiti ili unovčiti kada je to potrebno.

2. Pasivni prihod

Iznajmljivanjem stana možete ostvarivati mjesečni prihod. Ovo je osobito privlačno u popularnim lokacijama gdje je potražnja za iznajmljivanjem visoka, poput urbanih centara, turističkih područja ili univerzitetskih gradova. Stanovi u takvim područjima često su iznajmljeni cijelu godinu, što osigurava stalni prihod vlasnicima. Pasivni prihod od iznajmljivanja može pokriti troškove održavanja, pa čak i otplate hipoteke.

3. Povećanje vrednosti

Cijene nekretnina često rastu s vremenom, donoseći kapitalnu dobit vlasnicima. Investiranje u stan u razvijajućim područjima može rezultirati značajnim povećanjem vrijednosti vaše imovine. Na primjer, stanovi u urbanim središtima ili u blizini novih infrastrukturnih projekata, poput novih prometnica ili javnog prijevoza, imaju tendenciju bržeg rasta cijena. Ova kapitalna dobit može se ostvariti prodajom stana po višoj cijeni nego što ste ga kupili.

4. Diversifikacija portfolija

Ulaganje u nekretnine omogućava diversifikaciju vašeg investicionog portfolija. Diversifikacija smanjuje rizik jer različite vrste imovine reagiraju različito na tržišne promjene. Dok dionice i valute mogu biti podložne volatilnosti tržišta, nekretnine obično pružaju stabilnost i sigurnost. Ulaganjem u stanove, dodajete stabilan element svom portfoliju, smanjujući ukupni rizik i povećavajući šanse za dugoročnu dobit.

5. Osobna upotreba i fleksibilnost

Posjedovanje stana osigurava stambenu sigurnost za vas i vašu porodicu. Također vam pruža fleksibilnost da koristite imovinu prema svojim potrebama. Možete ga koristiti kao stalno prebivalište, vikendicu, ili mjesto za odmor. Ova fleksibilnost omogućava vam da prilagodite svoj životni stil promjenjivim okolnostima, bilo da se radi o promjeni posla, obitelji ili drugih faktora.

6. Zaštita od inflacije

Vrijednost nekretnina obično raste s inflacijom, što znači da vaša investicija zadržava ili čak povećava svoju vrijednost u realnim uvjetima. Kako cijene roba i usluga rastu, raste i vrijednost nekretnina. Također, prihodi od iznajmljivanja često rastu s inflacijom, što dodatno štiti vašu investiciju. Ovo čini nekretnine atraktivnim načinom zaštite vašeg bogatstva od erozije vrijednosti novca.

7. Niske kamatne stope

Trenutne povoljne kamatne stope omogućavaju povoljne uslove zaduživanja. Kada su kamatne stope niske, troškovi financiranja kupovine stana su manji, što povećava vašu ukupnu dobit. Niže kamate znače niže mjesečne otplate hipoteke, što vam omogućava da uštedite novac ili da ulažete u dodatne nekretnine ili druge investicije.

8. Poreske olakšice

Vlasnici nekretnina često imaju pristup raznim poreskim olakšicama i odbicima. Na primjer, porez na imovinu i troškovi održavanja mogu biti delimično ili potpuno odbijeni, ovisno o lokalnim zakonima. Poreske olakšice mogu značajno smanjiti vaše ukupne troškove vlasništva i povećati neto prihod od vaše investicije.

Investiranje u stan donosi brojne financijske i osobne benefite. Osigurava stabilan prihod, mogućnosti za rast kapitala, i pruža vam fleksibilnost i sigurnost. Bez obzira da li kupujete za vlastitu upotrebu ili kao investiciju, stan predstavlja mudru i isplativu odluku.

Pogledajte našu ponudu stanova na našem  OLX  profilu ili kontaktirajte našeg licenciranog agenta za sve dodatne informacije i pomoć.

+387 61 102 458

POGLEDAJTE NAŠU PONUDU STANOVA U NOVOGRADNJI