STAMBENI BLIZANCI

Mali skromni stan od 40 kvadrata podijeljen je na dva još manja. Izgledaju predobro!

U jednom prevladavaju tamniji tonovi i dimljeno staklo, a u drugom nježnije i svijetlije nijanse s prozirnom ostakljenom pregradom

Na prvi pogled teško je povjerovati da su “blizanci iz Vršovice” potekli iz jednog stana površine 40 kvadrata. No, upravo je to pošlo za rukom češkom arhitektonskom studiju Reaktor u jednom od svojih posljednjih projekata.

Naime, arhitekti Jakub Heidler i Tereza Komárková domišljato su, u srcu praške četvrti Vršovice sa secesijskim zgradama, podijelili mali, skromni stan u dvije slične stambene cjeline, a nazvali su ih “Blues” i “Yellows”. Svaka je površine 20 kvadrata i nosi svoju prepoznatljivost, što je stvorilo atraktivan kontrast unutar istog prostora: “Blues” obuhvaća tamnije tonove, igrajući se s crnim detaljima i dimljenim staklom, dok “Yellows” kombinira nježnije i svijetlije nijanse s prozirnim ostakljenjem.

Upravo je pametno korištenje staklenih pregrada u obje jedinice, između kuhinje i kupaonice, omogućilo prodor svjetlosti, stvarajući osjećaj prostranosti. Pritom se kuhinjski pult neprimjetno spaja s kupaonskim namještajem, čime se briše granica između te dvije zone i stvara optička iluzija s odrazom sudpera, slavine i ormarića. Taj dizajnerski element, pojašnjavaju arhitekti, simbolizira podjelu cjeline, gdje dvije jedinice koegzistiraju kao odvojene cjeline, dok dijele isti temelj.

Još jednu zanimljivost predstavljaju sačuvani ornamentalni motivi od žbuke i izgrebana boja na zidovima s malim pukotinama i nesavršenostima, koje su integrirane u novi moderni dizajn, pretvarajući prostor u svojevrsnu umjetničku kompoziciju. Jedini dodaci ovim “slikama” su oznake električara za postavljanje prekidača, bilješke radnika i vagres linija koja se inače koristi u graditeljskim radovima.

Visina prostora iskorištena je, pak, kao prostor za spavanje, pričvršćen čeličnom strukturom. Zidovi ovog dijela su namjerno ožbukani bez bojanja, dok ograda isprepletena sajlama odaje počast secesijskoj ogradi stambene zgrade.

“Blizance iz Vršovice” krase i originalne štukature, prozori s krilima, hrastov parket te očišćena vrata koja su izrezana kako bi se iznad njih izvela spavaća galerija, a mogu se uočiti i namjerno ostavljeni vidljivi varovi, ogrebotine i potezi četkom.

Izvor: www.jutarnji.hr