TOTALNI MAKEOVER

‘Renovirala sam kamenu kuću u Imotskom iz 1924. godine. Pogledajte kako danas izgleda!‘

Fotografkinja, stilistica i dizajnerica predstavlja jedan od najdražih projakata čiji je adut dvorište na dvije etaže

Kamene kuće uvijek imaju neku posebnu vibru, čarobne su i autohtone, mnogima najdraže. Tako je i s nama, a ljubav prema kamenim kućama još je više ojačala kada smo vidjeli ovu koju vam danas predstavljamo.

Za njezino uređenje bila je zadužena Marina Rendulić, svestrana kreativka, koja nam je ispričala koja priča stoji iza ove lijepe kuće smještene u centru Imotskog.

– Vlasnici kuće su moji roditelji, kojima sam zahvalna jer su mi vjerovali i dopustili da svoje ideje pretvorim u stvarni prostor koji će biti točka okupljanja cijele naše obitelji, ukupno 3 generacije. Znali su koliko mi je bitno pretočiti nečije životne navike i energiju te prostor podrediti osobama. Vjerujem da prostor u kojem boravimo mora uvjetno rečeno služiti načinu života. Voli li netko kuhati, pije li kavu u kuhinji ili u vrtu, voli li duge kupke ili brza tuširanja, okuplja li se obitelj ispred televizora ili za blagavaonskim stolom,… Moji roditelji, brat, suprug i ja imamo različite poslove a svima nam je zajednički ubrzan i stresan tempo života, zato nam je ideja ovakvog mjesta za bijeg od svakodnevice svima savršeno sjela – ispričala je Marina Rendulić koja je nakon dugogoišnjeg rada u korporaciji, krenula u smjeru svoje dugogodišnje strasti prema detaljima i uređenju tako da se educirala za fotografa i radi kao stilist interijera i hrane te ujedno i fotografira. U samo uređenje kuće, priča, upustila se jer je radila nekoliko projekata redizajna interijera, međutim najviše uživa u tome da s klijentima razgovara o načinu na koji žive i kako da im pomogne da organiziraju i urede svoj prostor. Voli, ističe, razmišljati van okvira i velik fokus daje na tome da klijenti s njom pronađu sebe kako bi mogli biti ono što jesu u svom prostoru..Tako da klasični način dizajna interijera nije ono što je njezin fokus. Ona je tu da sugerira, predlaže,stilizira i pomogne klijentu da pronađe sebe. To je ono što, otkriva,i nju na kraju u potpunosti ispunjava.

Ovo je, pak, bio posebno drag zadatak jer se radi o kući njezinih roditelja pa je za nju i privatno jako vezana. Riječ je o kamenoj kući iz 1924. godine koja ima površinu od 350 četvornih metara.

 

Kuća se sastoji od prizemlja, prvog i drugog kata. Iz prizemlja i s prvog kata moguće je izaći u dvorište, tako da je i dvorište na dva kata i povezano je stepenicama. U prizemlju se nalazi studio koji ima svoj zasebni ulaz i “konoba” tj mjesto za druženje u kojem se nalazi kolekcija vina i veliki stol (taj dio je još uvijek u fazi izgradnje), a super je to što iz konobe možete izaći na prvu etažu dvorišta.

– Kažem da je super jer upravo je to ono što me očaralo kod te kuće, dvorište na dvije etaže – smije se Marina i nastavlja kako su na prvom katu spavaće sobe, dnevni boravak i kuhinja, a s prvog kata se izlazi na dio dvorišta na kojem se nalazi bazen. Na drugom katu su također sobe, loung dio i ogromna terasa oko 50 kvadrata.

– Renovacija ovakve stare kuće je zaista zahtjevna misija. Kuća je bila u dosta lošem stanju, ali bilo je nešto u njoj što se svidjelo mojim roditeljima i odlučili su je kupiti. Imali su divnu viziju i ideju te kuće kao mjesta u rodnom kraju u kojem ćemo se svi okupljati i provoditi vrijeme skupa. Takve projekte najviše volim, jer starogradnje imaju jako puno karaktera koji volim izvući na površinu, te pokazati da vrlo često to ružno pače je zapravo najljepši labud. Neke detalje i karakter daju jedino povijest i vrijeme, i koliko god sam obožavatelj moderne novogradnje, starogradnja ima ono nešto od čega nikad ne bježim te mi postavlja svaki put novi izazov – priča Marina i priznaje da uređenje ove kuće za nju još uvijek traje.

– Podovi, otvori i sanitarije su stavke o kojima najviše promišljam i najdetaljnije biram, od izbora materijala do praćenja radova kako bih bila sigurna da nema greške niti u jednom koraku. Kuhinja je za mene srce svakog prostora, i nju zasebno planiram i promišljam. U prostorijama poput spavaćih soba, kojih je ukupno pet, naglasak sam stavila na jednostavne i pročišćene linije, bez previše detalja, jer su to prostori gdje se odmaramo i ne trebaju nam osjetilni podražaji. Neke stvari su trajale duže od očekivanog jer su mi bili bitni detalji koji nisu baš česti tako da su se zasebno izrađivali, a ako treba i ponavljali. Perfekcionist sam te mi je bitno da ono što je odrađeno bude investicija a ne trošak i izvor nezadovoljstva – priznaje.

U cijelom interijeru, kaže, prevladavaju izdržljivi prirodni materijali.

– Drvo i mramor su mi bili prvi izbor, jer domu daju i toplinu (prvenstveno tu mislim na drvo), a kameni zidovi i mramor predstavljaju izdržljivost, trajnost, klasičan i vječan izgled. Estetski kao i funkcionalno takvi materijali su mi uvijek prvi izbor, za alternativama posežem tek kada se ove opcije ne uklapaju u prostor ili u potpunosti ne zadovoljavaju potrebnu funkcionalnost. Boje su također birane da budu klasične i vječne, te umirujuće jer prostor treba biti mjesto odmora i obiteljskih druženja – priča Marina Rendulić.

Što se tiče namještaja, najviše koada Marina je kupila u showroomu Trike, a neke upečatljive komade izradio je stolar s kojim su, govori, prekrasno surađivali.

A što je bilo najizazovnije u projektu renoviranja i uređenja ovakve kuće, pitamo je za kraj.

– Najizazovije je bilo nepokleknuti pod pritiskom vremena i obaveza “stvarnog života”, kad nisam imala snage sjesti u auto, ostaviti muža i djecu te otići 400 km dalje radi pločica ili vrata. Dati sebe u projekt zahtjeva puno više vremena, ljubavi, učenja i truda nego što bi se na prvu mislilo, jer to nije listanje kataloga i upiranje prstom u ono što ti se sviđa. Puno promišljanja i vremena je trebalo s pravim potpitanjima “Služi li ovo nama i našem životu? Je li ovo prolazni trend ili statement komad i investicija? Hoće li ovaj materijal dobro stariti? ” i još pregršt takvih pitanja. Smiješno je što u svakom ovakvom projektu ispustim dušu i svaki atom energije, ali mi paralelno hrane dušu i pune baterije. Prostor u kojem boravimo nas (dokazano) na podsvjesnoj razini umiruje ili uznemirava, te može imati jak umirujući i pozitivni učinak. Ništa me ne čini sretnijom nego da sam upravo to omogućila cijeloj svojoj obitelji – kaže.

Izvor: www.jutarnji.hr