SAVRŠEN SKLAD

Karolina i Igor su željeli stvoriti nešto posebno na voljenoj planini Vlašić. Ovo je njihova priča

Točna lokacija kuće je Babanovac, svima dobro poznata planina Vlašić u općini Travnik, a idejno je prostor osmislio sam vlasnik

– Priča ide ovako nekako. Supruga i ja smo jednom prilikom, tijekom pandemije, odlučili pobjeći od svakodnevnih briga i otići na opuštenu vožnju motorom i sasvim slučajno smo otišli do planine Vlašić koja je u neposrednoj blizini. Tamo smo sjeli na jednu padinu i “gledali u ništa”, osjetili smo mir i tišinu te smo zajedno odlučili da želimo stvoriti nešto posebno – vikendicu na osami, gdje će privatnost biti zajamčena. Inspirirani trenutkom “gledanja u ništa”, odlučili smo se na gradnju ove kuće. Prostor sada nosi sa sobom, ne samo luksuz i udobnost, već i pandemijsku priču o ljubavi i želji za stvaranjem posebnog mjesta na Vlašiću i zato nosi ime Euphoria – prepričava nam na samom početku Igor Lovrinović vlasnik ove zanimljive kuće u susjednoj državi i dodaje – Prilikom odabira lokacije, ključne riječi bile su privatnost, zadivljujući pogled na panoramu i mir. Željeli smo stvoriti utočište gdje ćemo mi sami, a i naši gosti doživjeti planinsku idilu u savršenom skladu sa suvremenim luksuzom. Ova investicija odražava našu predanost pružanju kvalitete i stvaranja prostora gdje se svaki detalj pažljivo birao kako bi se osigurao vrhunski doživljaj na Vlašiću.

Točna lokacija kuće je Babanovac, svima dobro poznata planina Vlašić u općini Travnik, a idejno je prostor osmislio sam vlasnik dok su arhitekti iz studija Arhitektura Ledić njegove želje proveli u stvarnost. Zanimljiva crna kuća A-okvira rasprostire se na 200 metara četvornih, a ispred ostakljenog prednjeg dijela smjestila se i prostrana drvena terasa. Kako nam sami vlasnici, Igor i Karolina, govore cijeli proces je zapravo tekao dosta lagodno i brzo. Gradnja kuće je započela 2022. godine, a već nakon godinu dana tu su proveli svoje prve dane odmora.

Odlučili smo se za gradnju kuće A-okvira iz više razloga, prije svega zbog izazovnih vremenskih uvjeta, koji su česta odlika planinskog krajolika. A-frame struktura pruža snažnu stabilnost i izdržljivost, čineći našu kuću otpornom na snijeg i ostale prirodne elemente. Osim toga, fascinacija A-frame stilom igrala je ključnu ulogu u našem odabiru, jer smo željeli spojiti funkcionalnost s estetikom koja je trenutno vrlo tražena među ljubiteljima planinskog smještaja. A-frame stil savršeno se uklopio u našu viziju za kuću na Vlašiću jer pruža jedinstvenu harmoniju između modernog dizajna i tradicionalnog planinskog ambijenta. Strukturom koja podsjeća na šarmantne planinske kolibe, naša vila stvara toplu i ugodnu atmosferu, istovremeno prilagođavajući se zahtjevima planinskog okoliša. Ovaj stil postao je zaštitni znak naše vile – objašnjava nam Igor.

Vanjski dio kuće očituje se kroz crnu fasadu, gdje je istaknuti A okvir kuće obložen u crni lim ispod kojeg se nalazi termo stiropor podno kojeg se smjestilo 30cm izolacijske vune kako bi se osigurala ugodnost u unutarnjem dijelu kuće. Sam interijer raspoređen je na prostrani dnevni boravak na prvoj etaži, kuhinju u nastavku i blagovaonicu, a osim ovih prostora tu su još i četiri spavaće sobe i tri kupaonice.

­Naša želja bila je postići spoj sofisticiranog modernog stila s toplinom i autentičnošću planinskog ambijenta. Stvoriti prostor koji odiše suvremenim luksuzom, ali istovremeno pruža osjećaj udobnosti i povezanosti s prirodom. Svi materijali i namještaj, od kuhinje do ostalih prostorija, nabavljeni su lokalno, u suradnji s domaćim tvrtkama i majstorima. Odlučili smo podržati lokalnu zajednicu angažirajući stručnjake iz našeg okruženja kako bismo pridonijeli razvoju lokalnog gospodarstva. Osim toga, mnogo toga smo i sami radili, pridajući posebnu pažnju svakom detalju. Taj osobni dodir nije samo doprinio jedinstvenosti naše vile, već je i stvorio poseban osjećaj povezanosti s lokalnim identitetom. Uz podršku lokalnih resursa, uspjeli smo stvoriti prostor koji ne samo da je estetski privlačan već i odražava duh i karakter Vlašića – kaže nam za kraj vlasnik.

Izvor: www.jutarnji.hr