PRIJE I POSLIJE

Nevjerojatni makeover stana od 27 kvadrata: Sada izgleda barem dvaput veći, caka je povoljna i jednostavna!

Kako u minijaturnom prostoru maksimalno iskoristiti centimetre pokazala nam je Nevena Antić

Kada je riječ o minijaturnim stanovima i kućama, općenito prostorima male kvadrature, uvijek je velik izazov kako maksimalno iskoristiti centimetre koji su na raspolaganju. Upravo to pokazala nam je arhitektica Nevena Antić, vlasnica ureda EnetrijerNA iz Beograda.

– Potječem iz obitelji inženjera, tako da je moj put od početka bio usmjeren prema tehničkim znanostima. Međutim, moja je strast bila usmjerena prema estetici, umjetnosti, arhitekturi i interijeru. To me dovelo do Arhitektonskog fakulteta u Beogradu. Nakon završenog fakulteta i višegodišnje prakse, otvorila sam vlastiti arhitektonski ured koji se bavi dizajnom interijera. Posljednjih 13 godina radila sam na raznim projektima. Prepoznatljiva sam po bojama jer volim bojati svaki prostor i tako stvarati dinamične i autentične interijere. S vremenom su se nizali projekti koji zahtijevaju vještinu organizacije prostora. Posebno se to odnosi na prostore male kvadrature koji su mi postali specijalnost, ali i velik izazov – govori arhitektica Nevena Antić.

Pokazala nam je jedan od svojih posljednjih projekata, stan od 27 četvornih metara u Bulevaru despota Stefana u Beogradu. Projekt je obuhvaćao adaptaciju i potpuno preuređenje. Ona se, kaže, primila tog posla s puno entuzijazma, prateći pritom jasne napomene vlasnika da stan treba biti svijetao, prozračan i s puno skladišnog prostora. Naime, vlasnik je naumio, nakon adaptacije i preuređenja, stan iznajmljivati.

– Ograničeni budžet dao je limit u pogledu opremanja, pa je isticanje prostora bojom, u ovom slučaju nijansama plave, ‘podiglo‘ prostor i pridonijelo da cijeli ambijent u konačnici izgleda atraktivno, a ujedno i funkcionalno – objašnjava arhitektica i dodaje da je početak projekta bio trnovit. Naime, prvi prvom dolasku u ovaj stan zatekao ju je podosta derutan i trošan prostor s lošom organizacijom prostorija.

– Imao je odvojeni hodnik, manju kupaonicu i jednu sobu s kuhinjom, spavaćom sobom i blagovaonicom. Bio je to potpuno nefunkcionalan prostor u lošem stanju koji je svojom bojom ‘upijao‘ svu svjetlost i činio ga mračnim – prisjeća se arhitektica.

Rušenjem zida i otvaranjem hodnika prostor je otvoren. Open space konceptom, kada je u pitanju organizacija prostora, formirane su zone – kuhinja s blagovaonicom, radni dio te dnevni dio koji je ujedno i spavaći dio. Velik broj ormara i otvorenih polica uklopio se u raspored stana ne opterećujući ga svojim dimenzijama. Nijanse plave na bijeloj pozadini prožimaju cijeli stan i tako daju dojam puno većeg prostora nego što on zapravo jest.

Većina namještaja izrađena je po mjeri, kako to obično i biva u stanovima male kvadrature. Glavni je cilj bio da se svaki kutak iskoristi i učini funkcionalnim, što je, govori arhitektica, ključno u opremanju ovako malih stanova.

– Mali prostori, kao što sam spomenula, predstavljaju mi velik izazov jer zahtijevaju znanje i vještine kako u organizaciji prostora, tako i u njegovu opremanju. Svaki kvadrat mora biti pametno iskorišten i promišljeno opremljen. Greška koju vlasnici rade pri adaptaciji malih stanova je što ga samostalno opremaju i preuređuju i što ne angažiraju stručnjaka, tj. arhitekta. Vještine i znanja koje moji kolege i ja posjedujemo i primjenjujemo pridonose podizanju vrijednosti same nekretnine, a onda manje postaje više – zaključila je za kraj arhitektica Nevena Antić. Više možete saznati ovdje i na Instagram profilu.

Izvor: www.jutarnji.hr