PRIČA SE, PRIČA...

Kuća u Bosni i Hercegovini zbog jednog je neobičnog detalja postala apsolutni hit u regiji

Projekt potpisuje arhitekt Armin Mešić iz studija Fo4a. Ispričao nam je kako je nastao ovaj objekt

Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do tri metra visokim snijegom. To je samo jedna od brojnih ljepota planine Jahorina u Bosni i Hercegovini, čiji je veći dio proglašen Nacionalnim parkom. Nalazi se jugoistočno od Sarajeva, od kojeg je udaljena samo 30 kilometara. Jahorina je ujedno i Olimpijski centar koji privlači ljubitelje zime i skijanja već dugi niz godina.

No, mi nismo bili tamo zbog skijanja, nego nas je u te krajeve privukla lijepa arhitektura i dizajn kuće čiji projekt potpisuje arhitekt Armin Mešić iz studija Fo4a. Konkretno, u srcu ove olimpijske ljepotice smjestila se kuća koja se svojom kontrastnom materijalizacijom odvaja od okoline i susjednih zgrada, a svojom arhitektonskom formom prati planinsko okruženje. Ukupna površina joj je 320 četvornih metara, a u sklopu toga ova rezidencija nudi jedinstveni sklad između modernog dizajna i prirodnog okruženja.

– Naš projektni ured pažljivo je dizajnirao svaki detalj ove kuće. Prizemlje kuće je zamišljeno kao dom za dva manja apartmana, svaki opremljen dnevnim boravkom, spavaćom sobom i prostranom kupaonicom. Nadalje, na gornjim razinama, veliki apartmani oduševljavaju prostranim dnevnim boravcima s povezanim kuhinjskim i blagovaonskim prostorima. Centralno postavljeni kamini daju toplinu prostoru, dok prostrane spavaće sobe i luksuzne kupaonice pružaju osjećaj udobnosti i elegancije – objasnio je arhitekt Armin Mešić i dodao da je jedan od većih izazova ovog projekta bila specifičnost lokacije s obiljem izvora vode. Unatoč tome, arhitektonski tim je uspio integrirati strukturu kuće s okolinom, čak i dio podruma pozicionirati ispod zemlje, prilagođavajući se prirodnim karakteristikama terena.

Pri odabiru materijala naglasak je, govori Armin Mešić, bio na skladu s prirodom. Tamni lim i klinker opeka korišteni su kao obloga kuće kako bi se uskladili s krajolikom, dok su drvo, keramika i kamen kao prirodni materijali interijeru objekta podarili toplinu i karakter.

– Kuća je bila podvrgnuta detaljnim ispitivanjima tijekom cijele zimske sezone prije završetka radova, čime je osigurana njezina funkcionalnost i udobnost u različitim vremenskim uvjetima. Svaki aspekt, uključujući zadržavanje suhozida na prilazu kao posvetu prethodnoj zgradi, planiran je s posebnom pažnjom, stvarajući jedinstvenu i funkcionalnu rezidenciju na olimpijskoj Jahorini – zaključio je Armin Mešić.

Izvor: www.jutarnji.hr