Dizajnerica otkriva trikove kako urediti stan za najam: koje su glavne cake, na što pripaziti, kako postići što veću funkcionalnost...

Prostor za najam treba biti prilagođen širem krugu korisnika, a kao takav treba biti dizajnerski atraktivan, izdržljiv i, svakako, isplativ

Uređenje vlastitog stana i onog namijenjenog za najam naizgled su dva slična, ali zapravo potpuno različita projekta koji zahtijevaju i drugačiji pristup. Iz perspektive vlasnika, u svojem je stanu želja sve prilagoditi svojim potrebama i željama te kreirati prostor koji je odraz vlastite osobnosti i stila, dok prostor za najam treba biti prilagođen širem krugu korisnika, a kao takav treba biti dizajnerski atraktivan, izdržljiv i, svakako, isplativ.

Sve o tome zna dizajnerica interijera Petra Zastavniković, vlasnica Studija za dizajn interijera Pure Line, koja je nedavno realizirala projekt uređenja novosagrađenog stana za najam u Zagrebu po principu ključ u ruke, pri čemu je bila angažirana za izvedbeno rješenje, koordinaciju radova i nadzor. Na primjeru tog stana površine 60 četvornih metara, smještenog u blizini poslovne zone Radnička, ispričala nam je glavne razlike po pitanju osmišljavanja prostora za život i najam.

– Vlasnici su stan kupili ciljano s idejom trajnog najma te smo na taj način i pristupili samom dizajnu. Naime, kada uređujemo stan za trajni najam, s dizajnerskog je aspekta bitno vidjeti kako iz prostora izvući maksimalnu funkcionalnost te budućim najmoprimcima osigurati što više prostora za pohranu – kaže Petra Zastavniković, dodajući kako je od iznimne važnosti bilo to što su je vlasnici angažirali odmah u trenutku kupnje.

Dizajnerica Petra Zastavniković

– Angažirali su me u ožujku s ciljem preuzimanja stana u prosincu. Gotovi izvedbeni projekt sa svim tlocrtima, tehničkim nacrtima i specifikacijom opreme imali smo u lipnju. Stan je ipak bio gotov u listopadu, što je izuzetno neobično za naše tržište. Budući da sam bila u nadzoru, kooperantima sam radove najavila na vrijeme tako da smo sa stolarskom izmjerom krenuli odmah krajem listopada kako bi se pločasti materijal na vrijeme naručio te namještaj dao u izradu, dok je tijekom listopada naručena, a u studenome prikupljena sva oprema. Svi radovi smješteni su u prosinac te smo klijente uveli u prostor tri dana prije Božića. To je rezultiralo time da su klijenti odmah u prvim danima siječnja, dok je uređenje ostalih stanova u zgradi tek poprimalo pun zamah, imali potpisan ugovor o najmu i iznajmljen stan – priča dizajnerica.

Što se tiče samog dizajna, nije dobila previše smjernica, osim definiranog budžeta i ideje da stan bude ugodan i funkcionalan. Vlasnica jedino nije mogla zamisliti stan bez police za knjige, pa je to bio jedan od zahtjeva.

– Težilo se postizanju čistog i otvorenog, maksimalno funkcionalnog prostora koji će se svidjeti širokim masama jer stan nismo uređivali za konkretnu osobu koja je mogla izreći svoje želje i potrebe. Dinamiku smo u prostor unijeli dekorativnom tehnikom betona, posterom sa strukturom poteza kista, ambijentalnom rasvjetom, dizajnerskim zidnim satom marke Kare Design i sličnim elementima. Htjeli smo da se u stanu jednako ugodno osjećaju i muškarac i žena, a budući da je stan orijentiran prema zapadnom suncu, bilo je poželjno poigrati se hladnim tonovima – kaže Petra Zastavniković.

Dodaje kako je najveći izazov u prostorima u kojima prevladava siva najčešće uskladiti sve sive u prostoru kako jedan podton ne bi otišao u plavo, drugi u zeleno, a treći u ljubičasto. Oni su u ovom projektu u tome uspjeli, dok su ostatak interijera nadogradili neutralnom bijelom i pokojim zelenim detaljem.

Ulazi se u hodnik, ravno s vrata je ulaz u spavaću sobu, odmah lijevo od ulaza je kupaonica, a nakon nje ulaz u dnevni boravak s blagovaonicom iz koje se ulazi u kuhinjski prostor. Stanu pripada i terasa od desetak kvadrata.

– Kako bi se omogućila maksimalna iskorištenost ulaznog prostora, idejnim dizajnerskim rješenjem osmišljen je veliki ormar vizualno zanimljivog efekta za pohranu uz koji je smještena djelomično levitirajuća klupica. Oko klupice i ispod nje ugrađena je indirektna rasvjeta dok smo unutar niše ugradili Wooduppove drvene letvičaste panele kako bismo prostoru dali toplinu. Revizije struje i telekomunikacija smještene u hodniku prekrili smo Ikeinim ogledalom velikih dimenzija i okvirom s posterom kojem smo skinuli prednje staklo kako bi se posebno naglasila struktura postera – opisuje dizajnerica.

Osim hodnika, kupaonica i kuhinja su također uređene namještajem po mjeri, dok su soba i dnevni boravak s blagovaonicom uređeni gotovim komadima namještaja, uglavnom iz Ikee.

 

Dnevni boravak od blagovaonice je vizualno odvojen Kalcerovom štukaturom u koju je ugrađena LED rasvjeta, a dominira kutna garnitura iz Emmezete.

– Tijekom uređenja cijelo sam se vrijeme vodila mišlju da stan bude ugodan i funkcionalan, ali da i dalje ostavimo prostor budućim stanarima da udahnu malo sebe, pa je tako prostor iznad kauča ostavljen prazan te smo uz kauč ostavili prostor za potencijalni radni stolić u varijanti da netko od novih stanara ima potrebu za povremeni rad od doma – kaže Petra Zastavniković.

Kuhinja je osmišljena kako bi se osiguralo što više prostora za pohranu, ali se pazilo da pritom ne zaguši prostor.

– Na većinu fronti predložen je PerfectSense materijal u sivoj nijansi, za radnu plohu Kaindlov beton, dok je na donje fronte kuhinjskih elemenata predložen predivan drvni dekor talijanskog dizajna marke Cleaf. Na prednjoj strani kuhinje smještena je posebno dizajnirana polica za vino u koju je također ugrađena indirektna LED rasvjeta. Ispod sudopera instalirana je ladica s kantama za razvrstavanje otpada za što je bilo potrebno posebno odraditi štedljivi sifon, što se pokazalo kao jedan od najvećih izazova cjelokupnog uređenja. No, i to smo uspješno savladali – kaže.

Cijela spavaća soba namještena je Ikeinim Pax i Malm asortimanima bijele boje, dok je na zidovima, kako bi se unijela dinamika, svijetla nijansa sive Caparol boje. Osim ormara i velikog ladičara, dodatni prostor za pohranu nalazi se i ispod kreveta.

 

Unutar kupaonskog prostora maksimalno se prilagođavalo zadanim sanitarijama i pločicama, tako da je ispod zidnog umivaonika napravljen dugački levitirajući ormarić kako bi umivaonik djelomično dobio dojam nadgradnog umivaonika, dok je u visoki ormar preko puta skrivena kombinirana perilica-sušilica.

Glavne razlike između opremanja stana za život i najam

1. Dekoracija ili funkcionalnost

Ako je riječ o trajnom najmu, tada se, osim dekorativne strane priče, u fokus stavljaju prije svega funkcionalnost prostora i prostor za pohranu. Ako se radi o stanu za dnevni najam, tada se u fokus, osim jednostavnosti održavanja, stavlja jednostavnost kratkoročnog korištenja prostora u kombinaciji s uređenjem koje je više orijentirano na određene zanimljive detalje unutar prostora koji najmoprimcu mogu poslužiti i kao zanimljivi kadrovi za slikanje kako bi osim grada i njegovih zanimljivosti mogao pokazati i neki zanimljiv smještaj gdje je odsjeo.

2. Kvaliteta ili “best buy” opcije

 

Ako pričamo o uređenju stana za najam i vlastite potrebe, uglavnom je to razina budžeta koji su klijenti voljni investirati u nešto što neće biti direktno pod njihovim nadzorom prilikom korištenja te korištenje otpornijih materijala za, primjerice, kauč i stolce. Također, kada opremamo stan za vlastite potrebe, madrac za spavanje, aparati za stan i slične stvari pomno se dogovaraju s klijentima, a sve ovisno o njihovim željama i preferencijama korištenja, dok u slučaju stana za najam gledamo “best buy” opcije nižeg do srednjeg cjenovnog ranga, koje nude jako dobre karakteristike, funkcionalnost prilikom korištenja te udobnost za život.

Izvor: www.jutarnji.hr