FUNKCIJA I ESTETIKA

Kako preurediti mali stan u kojem se ne može mijenjati položaj zidova i prostorija? Ovo je super primjer. Pogledajte kako je samo skrivena kuhinja!

Studio Doda predstavio nam je projekt organizacije i uređenja prostora u kojem se skoro ništa nije moglo promijeniti

Kada su sredinom ove godine, arhitektica Isidora Nikolić i njezin partner Stefan Simović osnovali Studio Doda, kako sami kažu, iskočili su iz svoje zone komfora. Početak ove avanture, ističu, nije bilo lagan jer su se morali maksimalno angažirati na svim poljima, od zahtjevne birokracije preko marketinga.

No, u svom portfoliju već imaju projekte koje izaizvaju pažnju. Jedan od njih je definitivno onaj naziva “Urbano utočište” u Beogradu. Riječ je o uređenju i organizaciji stana koji je namijenjen za kratkoročni najam. Stan se sastoji od kuhinje, blagovaonice, dnevnog boravka, spavaće sobe, kupaonice i malog balkona.

-Ovaj projekt sa sobom je donio jedno od najvećih ograničenja – nemogućnost promjene položaj zidova i prostorija. To je postavilo čvrsta ograničenja u dizajnu, ali u isto vrijeme pružilo priliku da se kreativno izrazimo. Kako se radi o prostoru koji neće biti pravi dom, već se služiti za boravk različitih ljudi, želja nam je bilaq postići hotelski izgled ambijenta u interijeru – objašnjavaju u Studiju Doda.

S obzirom na nepromjenjivost strukture pažnja je usmjerena na formaciju elemenata interijera koji prikrivaju nepravilnosti, postižući što kompaktniji i funkcionalniji prostor. Isti materijali prolaze kroz sve prostorije, stvarajući spoj različitih funkcija u cjelinu.

Kuhinja opremljena džepičastim vratima, elegantno je skrivena, a naglasak je u dnevnom boravku na TV zidu što stvara središnju točku prostora. U spavaćoj sobi, pak, pažljivo oblikovan kutak u blizini prozora pruža potpunije okruženje za čitanje, stvarajući dodatnu vrijednost prostora.

Izvor: www.jutarnji.hr