KUĆE U NIZU

Umjesto da prodaju staru kuću koja je ostala okružena novim zgradama, oni su je genijalno obnovili

Konačno rješenje koristi dva arhetipska dvostrešna krova čime se dobiva zanimljiv, ali skroman eksterijer

Negdje oko 90 kilometara od glavnog grada Češke u Pilsenu pronašli smo jedan starinski dio u četvrti u kojoj su posljednjih godina zavladale nove i velike stambene zgrade. Vlasnici starih kuća odlučili su zadržati svoju imovinu i umjesto prodaje obnoviti te prostore, svatko na svoj način.

Jedna mlada obitelj odlučila je obnoviti malu staru kuću u tom nizu s prekrasnim vrtom, ali osim renovacije kuće, oni su željeli dobiti i veći volumen te dodati novu građevinu odmah uz postojeću. Arhitekti iz lokalnog ureda Pro Story predložili su renovaciju koja nije imala za cilj samo ispuniti sve potrebe mlade obitelji već i stvoriti novi suvremeni sloj kuće koji se sada rasprostire na 103 metra četvorna.

Konačno rješenje koristi dva arhetipska dvostrešna krova čime se dobiva zanimljiv, ali skroman eksterijer, kao i prostorno raznolik izdašan interijer s različitim etažama, drvenim međukatovima i otvorenim volumenom krovišta. Prozori obloženi drvenim letvicama ispunjavaju namjeru da se u interijer unese što više svjetla kao i da se zadrži dovoljno privatnosti što je bio ključni čimbenik dizajna.

U renovaciju su prikazani sačuvani dijelovi stare kuće; novi dijelovi nisu replike nego suvremeni elementi. Također su sačuvani izvorni elementi pročelja; ožbukane fasade ujednačene su bijelom bojom. Novi krovni zabat obložen je impregniranim drvenim letvama, kao i vrtna fasada i novi ulazni nastavak koji je zamijenio izvorni nastavak.

Prizemlje se sastoji od dječje sobe, kupaonice i velikog dnevnog boravka iz kojeg se izlazi u prostrani vrt te kuhinje s blagovaonicom. Kompletan unutarnji prostor je pročišćen i jednostavan, bez suvišnog dekora, gdje ipak glavnu ulogu igraju domišljata arhitektonska rješenja. Drvo koje se ističe na fasadi jednog dijela kuće, unosi se i u interijer te se na taj način stvara poveznica ta dva dijela.

Galerija poviše prizemlja smještaj je za prostranu knjižnicu s policama od poda do stropa, a okrenuta je prema vanjskom vrtu i na drugu stranu prema ostakljenoj kupaonici koja je ovijena drvenom ovojnicom, a svoju svjetlost prima baš preko prostora knjižnice. Jedna strana slavi “brigu za um” dok druga strana ističe “brigu za tijelo”, a obje se isprepliću i ističu poput umjetničkih izložaka u domu. Na katu se još nalazi i druga dječja soba i glavna spavaća soba s kupaonicom s izlazom na polukat.

Izvor: www.jutarnji.hr