PRIJE I KASNIJE

Pogledajte kako su Larisa i Daniel staru klet u Samoboru preuredili u divan dom u zelenilu

Kuća od 125 kvadrata, suvremenog je izgleda, a radi se o dobro izvedenoj modernizaciji prijašnje ‘obične‘ građevine tj. recikliranju postojećeg

Put do Ruda u Samoboru vodi kroz staru gradsku jezgu, pa se ceste penje i vijuga. Dočekao nas je smiraj, posebno očit nakon dolaska iz središta Zagreba u kojem je naša redakcija.

– Zadnji dio je makadam, ali samo naprijed, kad dođete na kraj asfalta, ima još 200 metara do nas – glasila je uputa do ove skrivene oaze na obroncima Samoborskoga gorja.

Kuća zelenog pročelja s crvenim krovom odlično se kamuflirala u pejzaž. Nije velik objekt, ima 125 kvadrata, suvremenog je izgleda, iako je jasno da se radi o dobro izvedenoj modernizaciji stare, prijašnje građevine. Njezini vlasnici Larisa Ćišić i Daniel Pölzl žive potpuno u duhu vremena, svjesni posljedica koje gomilanje novog ostavlja na naš planet i okoliš u kojem živimo. Oni radije recikliraju, koriste postojeće, kroz renoviranje objekta ili tako da otpadu iz prirode pronalaze svrhu za uporabu.

– Kuću smo kupili prije tri godine, prvo ljeto nakon zatvaranja zbog pandemije. Uselili smo se početkom 2021., nakon što smo prošli samo gole građevinske radove, a sad smo najbliže tome da smo pri kraju uređenja – kaže Larisa, mlada arhitektica koja vodi svoj arhitektonski studio Kunstmanir STUDIO u Samoboru, specijaliziran za projekte svih tipologija, s naglaskom na održivom luksuzu i povratku prirodi, u misiji ostvarenja iscjeljujućeg i meditativnog potencijala arhitekture.

Sjedimo u udobnom dnevnom boravku, pijemo kavu i jedemo ukusne pite od maka i višanja. Prekrasni središnji dio kuće na prvom katu spoj je izričaja Larise kao arhitektice koja voli minimalizam i Daniela kao majstora rada u drvu, umjetnika koji od recikliranog drveća radi primjenjiva djela. Neka od njih vidimo ispred sebe, kao što je neobična zdjela za voće od drva kestena nastala u suradnji s jednom umjetnicom, koja u sebi ima i kristale. I predivan stol u dnevnom boravku od velikog korijena stabla koje je Daniel našao u Austriji i koje se dugo sušilo. Na polici uz kuhinju je lampa napravljena od trešnje, oraha i kestena, koja je, kaže on, najbolji komad njihova brenda Earth Wind Desire.

– Našli smo kompromis između naša dva stila, jer oboje smo kreativni, ali Daniel bi najradije živio negdje u kolibi ili u svojoj radionici, a ja volim suvremenu arhitekturu i Japan. Naš dom je nešto između tih stilova – opisuje ona.

Jedna od glavnih intervencija koje su napravili bilo je da su u suglasnosti sa statičarom probili zid za veliki prozor prema zelenilu i dolini. Riječ je o prozoru veličine 2,20 x 2,20 od PVC-a koji kući daje suvremeni izgled. Larisa nam objašnjava da je ova izvedba zapravo bila relativno jeftina.

Kuća ranije nije imala sustav grijanja, samo kamin, bila je bez podova i nekoć je zapravo bila klet s vinogradom, na koju je sazidan gornji volumen. Takva je bila situacija kada su je kupili. Izabrali su američku PUR izolaciju, uveli podno grijanje u dnevnoj sobi i kupaonici, kao i infracrvene panele. Skupljaju kišnicu, jer nemaju vodovodni sustav, i tako sasvim dobro funkcioniraju. Voda koju piju je s izvora ili kupovna.

 

Kuća je ranije imala galeriju s običnim “lojtrama”.

– Osmisli smo čitav novi način dolaska na galeriju s wonder wallom, zidom koji gleda na dnevni boravak i u kojem je u skrivenom spremištu mnogo toga, dok je na vidljivom zidu televizor, a knjige na policama. Čitava konstrukcija galerije je od brezine šperploče – opisuje Larisa.

 

Na galeriji na koju se dolazi stepenicama iza magičnog zida, pa mostićem, nalazi se prostor s krevetom i otvoreni ormar, spavaju na futonu, sve je vrlo japanski, nema viška predmeta.

– Nismo željeli ogradu na galeriji koja blokira pogled kroz prozor u dnevnom, tako da smo postavili samo žardinjeru s biljkama kao prirodnu ogradu – opisuje.

Dojmljiv je i manji balkon na koji se izlazi iz dnevnog boravka, gdje je jedna od velikih drvenih fotelja, dok su na postojeći pod od keramičkih pločica jednostavnim klik-klak sustavom položene vanjske podne ploče od drva akacije.

Daniel je sam radio mnogo toga u svom domu, gotovo sve od drva, dio stolica, fotelje, konstrukciju galerije… Osim maski koje skuplja i koje su na zidu iznad jednog od ulaza. I prekrasne antikvitetne stolice za glavnim stolom iz jednog dvorca u Austrije. Zanimljiv kutak u kući je i Larisina fotelja za čitanje uz kamin, iznad koje je luster od starog bubnja, koji su pronašli na Maldivima i dodatno obradili. Većinu slika u kući naslikala je Larisa.

U prizemlju gdje je nekad bila klet danas je Danilova radionica. Inače, on vodi njihov brend Earth Wind Desire, baziran na umjetnosti povratka prirodi i čovjeka samom sebi. U prizemlju kuće skriven je i dio s perilicom rublja, pumpom za vodu, bojlerom… Larisa nam objašnjava da u svojim projektima, kad je riječ o manjim prostorima kupaonice, nastoji da je perilica u sklopu garderobe.

 

– Većina investitora traži da im nađem nekretninu i vodim proces rekonstrukcije. Činjenica je da je jeftinije kupiti postojeću nekretninu zbog komunalnih doprinosa i priključaka, ako ništa drugo… – kaže.

U ovoj idili s njima žive i dva peseka, Žućo i Nero, kao i maca Lua, što na portugalskom znači “mjesec”.

Izvor: www.jutarnji.hr