VEĆINA U EUROPI

Ovo je 10 najskupljih gradova na svijetu. U nekima se bilježi rast troškova života od čak 450%

Izvješće Economist Intelligence Unit Worldwide Cost of Living 2023. otkrilo koji su gradovi u svijetu trenutno najskuplji za život

Ako se o čemu pričalo ove godine onda su to cijene i troškovi života. Svi smo itekako svjesni koliki je život postao skup i vrlo često volimo uspoređivati iznose koji su učestali u drugim državama i gradovima. Dugi niz godina u tim usporedbama London se smatrao najskupljim gradom na svijetu, međutim stanje se promijenilo i sada su na vrh ljestvice neka nova mjesta. U nastavku vam donosimo 10 najskupljih gradova na svijetu.

Izvješće Economist Intelligence Unit Worldwide Cost of Living 2023. otkrilo koji su gradovi u svijetu trenutno najskuplji za život – a glavni grad Ujedinjenog Kraljevstva nije nigdje među prvih 10, prenosi Metr.co.uk.

Umjesto toga, ove su godine Singapur i Zurich nadmašili nekadašnji broj 1 New York.

​Dva su grada zauzela zajednički prvo mjesto – s nevjerojatnim troškovima automobila, alkohola i namirnica koji su Singapuru osigurali prvo mjesto. Dok se pozicija Züricha uglavnom svodi na snagu švicarskog franka, uz skupe namirnice i kućanske potrepštine, kao i troškove rekreacijskih aktivnosti.

Nakon što je zauzeo prvo mjesto prošle godine, popis za 2023. sada vidi New York izjednačen s Ženevom na zajedničkom trećem mjestu, a slijedi ga Hong Kong koji zaokružuje prvih pet.

Na šestom mjestu se smjestio Los Angeles, dok je 7. mjesto zauzeo još jedan europski grad – Paris. Osmo mjesto dijele Tel Aviv i Kopenhagen, a na 10. mjestu se našao San Francisco.

Vrijedno istaknuti da kineski gradovi imaju najveće pomake na ljestvici prema dolje, uglavnom zbog sporog oporavka zemlje nakon pandemije i smanjene potražnje potrošača.

Također, unatoč tome što niti jedan južnoamerički grad nije dospio na popis, globalno istraživanje je pokazalo da su troškovi života u Caracasu u Venezueli porasli za ogromnih 450% od 2022. godine.

Izvor: www.jutarnji.com