FASCINANTNO

Zaboravite na Kineski zid ili Koleseum. Ovo je 7 nepoznatih, ali spektakularnih arhitektonskih čuda

Svi smo čuli za Koloseum, Kineski zid i Taj Mahal, ali što je s neotkrivenim svjetskim arhitektonskim čudima gdje većina ljudi ne zaluta?

Palača parlamenta, Rumunjska

Najveća, najskuplja i najteža civilna upravna zgrada na svijetu, palača parlamenta u Bukureštu doista je nepoznato čudo. Izgradio ju je omraženi komunistički diktator Nicolae Ceausescu, a zgrada je toliko velika da je teško snimiti fotografiju koja lovi njezine razmjere.

Izgrađena 1984. godine, neoklasična zgrada ima 12 katova (s osam dodatnih katova pod zemljom) i oko 3100 soba koje pokrivaju 330 000 metara četvornih. Projekt je koštao neviđenih 3,3 milijarde eura, ali je također koštao ljude Bukurešta velik dio njihovog grada. Kako bi se izgradila palača Parlamenta, srušena je jedna petina središta Bukurešta, uključujući većinu njegovih povijesnih četvrti, više od 30 crkava i sinagoga i oko 30.000 domova.

Velika džamija Djenne, Mali

Izgrađena 1907. godine, Velika džamija Djenne najveća je građevina od blata na svijetu, izgrađena gotovo u potpunosti od zemljanih opeka pečenih na suncu, pijeska i žbuke na bazi blata. Smatra se jednim od najvećih dostignuća sudansko-sahelskog arhitektonskog stila i proglašen je mjestom svjetske baštine UNESCO-a 1988.

Tri minareta džamije ukrašena su snopovima palme rodier, koji služe i kao skele za godišnje popravke – tradicija koja je postala lokalni festival u travnju i svibnju. Brutalna ljeta u Sjevernoj Africi otkrivaju pukotine u blatu i s vremenom ga oslabljuju. Prije godišnjih kiša koje slijede, mještani se okupe i ponovno oblože cijelu zgradu glinom iz isušenog ribnjaka.

Tvrđava Derawar, Pakistan

Derawarova tvrđava monumentalnih razmjera, 40 zadivljujućih bastiona uzdiže se iz pustinje u upečatljivoj četvrtastoj formaciji. Zajedno, zidovi tvrđave čine opseg od oko 1500 m i visoki su oko 30 m.

Kako bi se došlo do tvrđave, posjetitelji moraju unajmiti vodiča s vozilom na sva četiri kotača kako bi krenuli na cjelodnevni izlet od grada Bahawalpura u Pakistanu kroz pustinju Cholistan do tvrđave, gdje je potrebno posebno dopuštenje od amira ili lokalni vođa za ulazak unutra.

Chand Baori, Indija

Jedna od najzanemarenijih znamenitosti u Indiji, Chand Baori iz Rajasthana, spektakularan je četvrtasti stepenasti zdenac, dubok 13 katova, sa zidovima obrubljenim mnoštvom dvostrukih stepenica koje se spuštaju nekih 30 m do dna bunara, gdje vas čeka bazen smaragdnozelene vode.

Očaravajući labirint simetričnih stuba čini se kao da oblikuje stazu bez kraja duboko pod zemljom sa svojih 3500 stepenica, Chand Baori je jedan od najdubljih i najvećih te vrste na svijetu.

Sagradio ga je kralj Chanda iz dinastije Nikumbha između 800. i 900. godine nove ere, Chand Baori je dizajniran da bude jednako praktičan koliko i lijep. Zbog strukture bunara, njegovo dno ostaje hladnije od površine, što je kritično u vrućem, sušnom krajoliku Rajasthana.

Stari Most, Bosna i Hercegovina

Ako svaka velika arhitektonska znamenitost ima priču, bosanskohercegovački Stari most ima priču o povratku.

Stari most kako ga zovu mještani, sagradio je 1566. godine osmanski turski arhitekt Mimar Hajrudin od 456 blokova lokalnog kamena. To je bilo srce grada 427 godina.

Most se nalazi u Mostaru, gdje prelazi rijeku Neretvu. Sa 4 metra širine, 30 metara dužine i 24 metra visine, jedno je od najprepoznatljivijih obilježja zemlje i jedan je od najboljih primjera islamske arhitekture na Balkanu.

1990-ih, most je bio uništen tijekom rata u Bosni. Nakon rata grad – i most – počeli su se obnavljati. Trebalo je gotovo 10 godina da ta ideja zaživi, a u srpnju 2004. novi ‘stari most‘ je ponovno otvoren.

Iako se most promijenio od rekonstrukcije, ostala je jedna dugogodišnja tradicija: mještani još uvijek skaču s mosta u ledene vode Neretve kako bi pokazali svoju hrabrost i vještinu.

Veliki indijski zid

Svi smo čuli za Veliki kineski zid, ali malo tko zna da Indija također ima svoj vlastiti Veliki zid, koji je dugo bio u sjeni njezinog istočnog susjeda.

Veliki indijski zid, također poznat kao Kumbhalgarh, drugi je najduži zid na svijetu, nakon Kineskog zida. Smješten u Rajasthanu, zid je u nekim područjima debeo 4,5 m, proteže se 36 km i ima sedam utvrđenih vrata. Rana Kumbha, lokalni vladar, dao je podići zid 1443. kako bi zaštitio svoju utvrdu, smještenu na brdu iznad. Zid je proširen u 19. stoljeću i sada štiti više od 360 hramova koji se nalaze unutar njegovih zidina, ali ostaje nepoznato blago većini svijeta.

Džamija Sheikh Lotfollah, Iran

Arhitektonsko remek-djelo safavidske iranske arhitekture. Smještena na trgu Naghsh-i Jahan u gradu Isfahanu, ova zapanjujuće elegantna džamija izgrađena je između 1603. i 1619. za vrijeme vladavine šaha Abbasa I. Ime je dobila po vladarevu tastu, šeiku Lotfollahu, cijenjenom libanonskom učenjaku islama.

Džamija je neobična po tome što nema minareta niti dvorišta. To je vjerojatno zato što džamija nikada nije bila namijenjena za javnu upotrebu, već je radije služila kao mjesto obožavanja žena iz šahovog harema.

Kao takva, do molitvene dvorane se dolazi kroz dugačak, krivudav, podzemni hodnik, a ukrasi na džamiji su izvanredno izuzetni. Kupola u velikoj mjeri koristi osjetljive pločice koje mijenjaju boju tijekom dana, od krem do ružičaste. Unutar svetišta možete se diviti složenosti mozaika koji krase zidove i izuzetno lijepi strop, sa svojim žutim motivima. Zraci sunčeve svjetlosti koji se filtriraju kroz nekoliko visokih, rešetkastih prozora proizvode stalno promjenjivu međuigru svjetla i sjene.

Izvor: www.jutarnji.hr