SAVJETI KOJI ZLATA VRIJEDE

Ne pretjerujte s bojama jer efekt "papagaja" je kontraproduktivan, a traže se čistoća, brz internetu i dobar krevet PLUS znak pažnje od vlasnika kao knjiga doborodošlice i boca vode, kaže dizajnerica Kristina Duran Grob

Apartmani za dnevni najam postali su, prema brojnim anketama, omiljene adrese za odsjedanje za brojne goste iz svih dijelova svijeta. Nekada bi ti isti gosti birali hotele i hostele, ali najam stanova dok negdje s obitelji uživamo na izletu u stranoj zemlji, s partnerom smo na egozitčnom putovanju ili, pak, s društvom tulumarimo na željenoj destinaciji, postali su gotovo standard.

O tome kakvi stanovi za dnevni najam se traže, kako trebaju izgledati, što sve moraju sadržavati i kako razlikovati dobar od lošeg stana za dnevni najam, pričamo s Kristinom Duran Grob, dizajnericom iz Nomade studija Hrvatska koji se bavi dizajnom interijera, stiliziranjem nekretnina za najam i profesionalnim fotografiranjem nekretnina.

Ima li neka školska formula kako se treba urediti apartman za dnevni najam?

Dobro pitanje. Rekla bih da je dobitna kombinacija za uspješan apartman atraktivan dizajn, “hospitality” elementi te dobar prateći marketing. Ako se ti elementi dobro povežu u početku, apartman ima dugoročnu perspektivu, da su gosti zadovoljni a vlasnik apartmana da ostvaruje željeni prihod i ima očekivanu popunjenost. Dakle apartman treba imati neku svoju vizualnu priču koja može biti povezana s lokalnim specifičnostima, zatim treba imati dobar omjer funkcionalnog namještaja i detalja koji su laki za održavanje, te “instagramable” fotografije, profesionalne fotografije putem kojih gost i bude privučen nekom prostoru.

Koje boje i materijali najbolje funkcioniraju u takvim prostorima? A koje je potrebno izbjegavati?

U principu sve boje se mogu koristiti ali na unaprijed smišljen način. Važno je definirati neki stil u kojem želite da apartman bude uređen i onda tu ideju razraditi do zadnjeg detalja. Nepotrebno je koristiti što više boja u nadi da će apartman na taj način biti uočljiviji, jer taj efekt “papagaja” na kraju bude kontaproduktivan- ipak želite da taj prostor bude skladan i ugodan. Za elegantnije prostore preporučam neutralnu paletu boja s ponekim akcentom u jačoj boji a za “otkačeni” eklektični stil može se kombinirati i više različitih boja (primjerice ljubičasti zid u spavaćoj sobi te pokoji žuti deko jastuk na spavaćem krevetu da se dobije koloritni kontrast. Ali ponavljam, kombinacije boja moraju biti dobro osmišljene.

Što od namjestaja je potrebno da bude u apartmanu za devni najam? Bez čega se ne može? A bez čega se može?

Svaki apartman naravno mora imati funkcionalnu kuhinju, spavaći krevet, stol za blagovanje, stolice, sofu, ormar i taj uobičajeni komadni namjestaj. Ukoliko želite višu kategorizaciju morat ćete dodati i neke obavezne elemente poput stalka za kofere, protuklizne tepihe u spavaćoj sobi i slično. Na domaćinu je procijeniti koju vrstu usluge želi pružiti gostu i kako opremiti apartman. Ne smije se zaboraviti da dobro opremljeni apartmani koji su ujedno i lijepi interijeri postižu najveću cijenu noćenja.

Kada se uređuje takav apartman, u što je važno uložiti, a na čemu se moze i jeftinije proći?

Iz mojeg iskustva, gosti cijene kvalitetan madrac i posteljinu, ručnike, dobro opremljenu kuhinju, uređenje interijera u stilu koje ima lokalnih elemenata, dakle koje naglašava neku hrvatsku posebnost bilo da je vezana uz more ili kontinentalne elemente. Iato tako cijene i voljni su platiti i za dodatni luksuz. Čini mi se da je Hrvatska sve više privlačna za goste bolje platežne moći koji jednostavno žele boraviti u lijepim interijerima na svom odmoru.

Prema vašem iskustvu i pričama gostima, što je njima najvažnije u nekom apartmanu za dnevni najam?

Ako stavimo lokaciju sa strane koja je uvijek nekako najvažnija, gosti cijene čistoću, brzu i jasnu komunikaciju s vlasnikom apartmana, dobru opremljenost i naravno lijepo uređen prostor. Važan im je i brzi internet te neki osobni mali znakovi pažnje od strane vlasnika kao knjiga dobrodošlice boca vode i soka u hladnjaku koja ih dočeka i slično.

Koliko sam dizajn apartmana privlači goste u apartmane za dnevni najam?

Primjetila sam da osim što gost naravno želi lijepo i skladno uređen prostor, također i voli detalje poput knjiga o Hrvatskoj ili o lokaciji na kojoj se apartman nalazi. Gosti vole i neke birane arty detalje poput slika na zidu ili čak biljaka poput lavande i maslina. Sve to ih opušta i podsjeća da su došli na neko drugo mjesto i pobjegli od svakodnevice.

Jel materijali moraju biti održivi u uređenju takvih apartmana? Zbog ogrebotina, trganja, kvarova…?

Naravno, treba birati robusnije materijale, no ne gubiti iz vida da ne želite da prostor izgleda “jeftino”. Na podu ne treba uvijek biti laminat a izbjegavati parket jer ćete izgubiti na tom luksuznom dojmu koji želite ostvariti. Treba pripaziti na stolce u blagovaonici, da budu kvalitetnije, barem izbjegavati slabe spojeve na sjedištu jer te stolice moraju podnosti i jača habanja i osobe koje su teže. Namještaj mora biti tlocrtno raspoređen tako da ne ometa prirodnu dinamiku kretanja gosta i na taj način će se i spriječiti nepotrebni lomovi i habanja. Gosti su skloni všse paziti na inventar ako vide da je prostor čist i skladan, a pogotovo na Airbnb-u gdje gosti također dobivaju recenzije tako da su dodatno pažljivi da ostave apartman u najboljem mogućem redu prilikom odlaska.

Šta gosti kažu što ih najviše smeta u apartmanima za dnevni najam?

Prvenstveno ih smeta nečistoća, neodržavanje, nesklad između fotografija nekretnine i realnog stanja, neudobni madraci i jeftina posteljina (šarena) na kojoj se ne može vidjeti da li je uistinu čista ili ne, spor internet, star i oštećen namještaj…

Koji stil uređenja preferiraju gosti?

Ako govorimo o apartmanima na obali i otocima gosti preferiraju neku vrstu mediteranskog stila, ugodne tonove, lokalne detalje, a apartmani u gradu mogu biti u različitim stilovima, ovisno o ideji vlasnika ili dizajnera koji radi na apratmanu. Kuće na selu i prirodi najbolje prolaze ako su uređene u tom seoskom, lokalnom stilu.

Koja kvadratura je dovoljna za apartmane za najam?

Kvadratura može biti i minimalna, radila sam i apartmane od 20-tak kvadrata koji su popularni među gostima. Uz trend “tiny houses”, kvadratura zaista nije problem. Naravno, govorimo o apartmanima u gradu. Na moru apratman bi svakako trebao biti veći jer gosti i duže ostaju u njemu.

 

Koliko je važna kupaonica? Mora li biti prostrana? A kuhinja?

Kupaonica je važna, ali ne u smislu kvadrature nego da je čista, s dovoljno ručnika, a ako je dizajnerski uređena to je veliki plus. Za kuhinju je važno da je opremljena na način da gost može samostalno pripremiti obrok i servirati stol, dakle pripaziti da ima dovoljno tanjura, čaša, tava i lonaca, toster, aparat za kavu, kuhalo za vodu i perilica za suđe ako je moguće. Kod kuhinja koje su u apartmanima za najam ne morate ulagati u gornje elemente, ponekad su i police sasvim dovoljne, izgledaju šarmantno i sve je lako dostupno gostu.

A udoban krevet? Kakav mora biti krevet za takve apartmane?

Već sam rekla da se mora paziti da madrac bude kvalitetan, ali obavezno treba nabaviti i i zaštitu za madrac koja se može oprati, pamučnu posteljinu, po mogućnosti bijelu, te čvrst krevet koji će trajati više od dvije sezone.