S NAMA U SIGURAN PROMET NEKRATNINA!

Pokušavate li prodati svoju nekretninu u Sarajevu, Mostaru, Konjicu ili bilo kojem dijelu Bosne i Hercegovine? Kako biste uštedjeli novac, možda biste pomislili da sami prodate kuću bez pomoći agenta za nekretnine.

Radite ovu stvar s nekretninama i mislite da vam ide prilično dobro – na kraju krajeva, sve informacije koje bi vam mogle zatrebati su vam na dohvat ruke na mreži, zar ne? To i vaša vlastita prosudba.

Dragi kupci kuća (ili prodavci!)—znamo da to možete učiniti sami. Ali zaista, zaista ne bi trebalo. Ovo je vjerovatno najveća finansijska odluka u vašem životu i potreban vam je agent ako želite da to učinite kako treba.

Zašto je vrijedno pozvati profesionalca da proda Vašu nekretninu?

Stručni tim iz RIG nekretnina,  koji ima više od 15 godina iskustva u oblasti finansija, projektovanja, ulaganja, izgradnje i prodaje nekretnina, Navode kako samostalna prodaja nekretnine – poznato kao „na prodaju od strane vlasnika“ – može izgledati ako odličan način da uštedite kod prodaje. Iako je primamljivo, u većini slučajeva rizik od samog pristupa vjerovatno je veći od koristi. Uostalom, standrardna provizija agenta za nekretnine je 3%. S obzirom na veličinu ove naknade, možda mislite da će djelovati kao agent vašeg vlastitog prodavca sigurno biti vrijedna uštede.

Evo osam razloga zašto biste mogli razmisliti. Rizici uključuju malo potencijalnih kupaca (a kamoli kvalifikovanih kupaca), donošenje emocionalnih odluka, nepoznavanje kako pravilno pregovarati i nedostatak slobodnog vremena da se posveti pronalaženju kupca.

  1. Imaju odgovarajuću stručnost

Kupovina ili prodaja kuće obično zahtijeva desetke obrazaca, izvještaja, otkrivanja i druge tehničke dokumentacije. Prodavci nekretnina imaju stručnost da vam pomognu da pripremite ubitačan posao—isto izbjegavajući kašnjenja ili skupe greške koje vas mogu ozbiljno zabrljati.

2. Imaju turbo punjenje snage pretraživanja

Internet je sjajan. Možete pronaći skoro sve—bilo šta! A sa internet stranicama za popis nekretnina kao što je vaša, možete sami pronaći ažurirane popise nekretnina, kad god poželite. Ali pogodite šta? Prodavci nekretnina imaju pristup još više oglasa. Ponekad su nekretnine dostupne, ali se ne oglašavaju aktivno. Realtor vam može pomoći da pronađete te skrivene dragulje.

Osim toga, dobar lokalni agent za nekretnine će poznavati područje pretraživanja mnogo bolje nego što biste vi ikada mogli. Pazite na određeni kvart, ali on je jednostavno izvan vašeg cjenovnog ranga? Vaš agent za nekretnine je opremljen da zna sve detalje u svakom susjedstvu, tako da vas može uputiti prema domu u vašem rasponu cijena koji ste možda previdjeli.

3. Imaju vješte pregovaračke poteze

Svaki put kada kupite ili prodate kuću, naići ćete na pregovore – a kako se današnje tržište nekretnina zahuktava, veća je vjerovatnoća da će ti pregovori nego ikad biti malo zahuktali.

Možete očekivati mnogo konkurencije, glomaznih taktika, gotovinskih ponuda i ratova licitacija. Zar ne želite da pametan i profesionalan pregovarač na vašoj strani sklopi najbolju ponudu za vas?

I ne radi se samo o tome koliko novca ćete na kraju potrošiti ili uplatiti. Agent će vam pomoći u sastavljanju kupoprodajnog ugovora koji omogućava dovoljno vremena za inspekcije, nepredviđene slučajeve i sve ostalo što je ključno za vaše posebne potrebe.

 

 

6. Teže je zadržati svoje emocije izvan prodaje

Prodaja vašeg doma je obično emocionalan proces. Ako imate agenta, ostajete udaljeni jedan korak i manje je vjerovatno da ćete napraviti glupe greške, kao što je precijenjena cijena vašeg doma, odbijanje da se suprotstavite niskoj ponudi jer ste uvrijeđeni ili previše lako popuštate kada imate rok za prodaju kuće.

Ako se odreknete agenta, također ćete se morati direktno suočiti s odbijanjem svaki put kada vam agent kupca kaže da njeni klijenti nisu zainteresirani. Jer Vama kao vlasniku kuće, može biti prilično uznemirujuće čuti neke od komentara koje daju kupci.

Agent može otkloniti ubod u odbijanju i staviti pozitivan spin na svaku negativnu povratnu informaciju.

4. Povezani su sa svima

Agent možda ne znaju sve, ali njihova misija je da znaju baš svakoga ko može pomoći u procesu kupovine ili prodaje kuće. Hipotekarni brokeri, advokati za nekretnine, kućni inspektori, kućni majstori, dizajneri enterijera – lista se nastavlja – i svi su u mreži vašeg agenta za nekretnine. Iskoristi ih.

5. Oni su vaš mudrac roditelj/analitičar podataka/terapeut—sve spojeno u jedno

Ono što se tiče agenta: oni nose mnogo različitih šešira. Naravno, oni su prodavci, ali zapravo rade vraški mnogo da bi zaradili svoju proviziju. Stalno se voze okolo, provjeravaju liste za vas. Oni troše vlastiti novac na oglašavanje vašeg doma (ako prodajete). Oni istražuju ponude kako bi bili sigurni da ćete dobiti najbolju ponudu.

I, naravno, rade za vas u gotovo sve sate dana i noći – bilo da vam treba više informacija o nekretnini ili samo neko s kim ćete razgovarati kako biste se osjećali ugodno uz ponudu koju ste upravo dali. Ovo je najveća finansijska (i možda emotivna) odluka u vašem životu, a vođenje kroz nju nije odgovornost koju agenti za nekretnine olako shvataju.

7. To nije vaš posao sa punim radnim vremenom

Možete li žuriti kući s posla svaki put kada neko želi vidjeti vaš dom? Možete li se oprostiti od sastanka svaki put kada vam telefon zazvoni sa potencijalnim kupcem? Na kraju dugog radnog dana, imate li energije da iskoristite svaku moguću priliku da plasirate svoj dom? Jeste li stručnjak za prodaju kuća? Imate li iskustva u tome? Vaš odgovor na sva ova pitanja je vjerovatno “ne”. Agentov odgovor na sva ova pitanja je “da”. Osim toga, prolaskom preko agenta, dobit ćete kutiju za zaključavanje za vaša ulazna vrata koja omogućava agentima da pokažu vaš dom čak i kada niste dostupni.

 

8. Agenti imaju veću mrežu od vas

Da, možete sami objaviti svoju nekretninu na OLX portalu. Ali hoće li to biti dovoljno? Čak i ako imate veliku ličnu ili profesionalnu mrežu, ti ljudi će vjerovatno imati malo interesa da šire vijest da je vaša kuća na prodaju. Nemate odnose s klijentima, drugim agentima ili agencijom za nekretnine da biste doveli najveći broj potencijalnih kupaca u vaš dom. Manja grupa potencijalnih kupaca znači manju potražnju za vašom nekretninom, što može dovesti do dužeg čekanja na prodaju vaše i mogućeg da nećete dobiti onoliko novca koliko vaša nekretnina vrijedi.

9. Ne možete vidjeti šta nije u redu s vašim domom

Agenti su stručnjaci za ono što čini da se kuće prodaju. Oni mogu prošetati vašim domom s vama i ukazati na promjene koje trebate napraviti da biste privukli kupce i dobili najbolje ponude. Oni mogu vidjeti nedostatke na koje niste svjesni jer ih viđate svaki dan – ili zato što ih jednostavno ne vidite kao mane. Oni vam također mogu pomoći da odredite na koje povratne informacije potencijalnih kupaca trebate djelovati nakon što stavite svoj dom na tržište kako biste poboljšali njegove šanse za prodaju.

Mišljenje većine agenata jeste da svako ko se odluči prodati svoju nekretninu trebao bi da unajmi dizajnera interijera i procjenitelja nekretnina da procjeni trenutno stanje i tžišnu vrijednost nekretnine. Zatim da je potrebno unajmiti profesionalne usluge čišćenja kako bi dom temeljito ošistili prije nego šro se stavi na tržište. 

Da zaključimo!

Težak je zadatak naučiti kako prodati svoju nekretninu bez posrednika. Njena prodaja će vjerovatno biti jedna od najvećih transakcija u vašem životu. Možete pokušati sami da uštedite novac, ali unajmljivanje agenta ima mnogo prednosti. Agenti mogu dobiti širu izloženost za vašu imovinu, pomoći vam da pregovarate o boljem poslu, posvetite više vremena vašoj prodaji i pomoći da vaše emocije ne sabotiraju prodaju. Agent donosi stručnost, koju ima malo prodavaca nekretnina, u složenu transakciju sa mnogim finansijskim i pravnim zamkama.